DÍA DEL TANGO София 2021

Издание посветено на Астор Пиацола | The Piazzolla Edition

След като посветихме последните две издания на Деня на тангото в София на отделни страни в Европа със значителен принос за развитието и популяризирането на тангото, тази година отдаваме почит на конкретна личност превърнала се в една от емблемите на жанра извън Аржентина. Това е Астор Пиацола, бандоненонистът и композиторът, направил революция в тангото през втората половина на 20-ти век, вкарвайки го в концертните зали и създавайки стила “танго нуево”, станал любим на много музиканти и слушатели по целия свят и вдъхновил цяло едно ново поколение танцьори на танго. 

Основната причина е, разбира се, 100-годишнината на Пиацола, която светът отбелязва през 2021 г. Намерението ни да обявим първи настъпващия юбилей по време на Деня на тангото миналата година бе осуетено от бушуващата пандемия от COVID-19, затова пък тази година ще “закрием” честването на 100-годишнината от рождението на великия композитор в София. За целта каним всички любители на музиката на Пиацола, да отпразнуваме заедно юбилея с концерт на двама изключителни музиканта – цигуларя Иван Пенчев и пианистката Надежда Цанова – и чаша шампанско специално подбрано за случая.

Основните моменти от биографията на Пиацола са добре известни и неведнъж повтаряни през настоящата юбилейна година. За нас той ще си остане един от най-големите визионери в историята на тангото, тръгнал от традиционните оркестри, но успял да види бъдещето и дръзнал да промени тангото, правейки го актуално и достъпно за много по-широка публика. Парадоксът е, че въпреки световния успех на музиката му и статута му на един от символите на тангото за меломаните извън Аржентина, той дълги години е отричан от привържениците на тангото в собствената му страна, които отказват да приемат, че музиката която пише е танго. Но, както е казано, никой не е пророк в своята земя. Независимо от дебатите около жанровата принадлежност на неговите произведения, едно е сигурно – Астор Пиацола е един от великите композитори и музиканти на 20 век. Поклон, маестро и благодарим за музиката!

Астор Пиацола

1921 - 1992
ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА

График на събитията

Всички събития ще се случат на 11 декември в залата на Vivacom Art Hall на ул. “Оборище” 5, София

19.00 ч.

 КОНЦЕРТ

“Шампанско с Пиацола”

  • 19:00 – 20:30
  • Иван Пенчев (цигулка) и Надежда Цанова (пиано)

  • Champagne Sanger Tango Paradoxe Brut Rosé
  • Vivacom Art Hall, ул. “Оборище” 5

  • БИЛЕТИ: 25 лв. в системата на EPAYGO и на касата на Vivacom Art Hall Oborishte 5

info_icon30x30  На 11 декември ще започнем празнуването на Деня на тангото отбелязвайки 100-годишнината на Пиацола с чаша шампанско и музика в изпълнение на цигуларя Иван Пенчев и пианистката Надежда Цанова. Изхождайки от твърдото убеждение, че успешната комбинация на музика и вино подсилва удоволствието и от двете, предлагаме на публиката да чуе известни композиции на Астор Пиацола, опитвайки шампанско специално подбрано към музиката от екип вклюващ винени специалисти с отношение към тангото и меломани с отношение към виното. Едно задължително събитие за любителите на тангото, на Пиацола и на истинското шампанско!

Композиции на Астор Пиацола в аранжимент за цигулка и пиано.
Sanger “Tango Paradoxe” Brut Rosé Champagne (non-vintage). В това шампанско, финото и неспокойно Шардоне противостои на смелото и плътно Пино Ноар – един контраст, който води до перфектен баланс. Срещата на тези два свята е като Танго, чийто парадокс се крие в уникалната комбинация от динамика и елегантност. От танца на сортовете се ражда дръзко розе: дегустацията разкрива вихър от червени плодове сред елегантността на бялото грозде.
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДУО ПЕНЧЕВ-ЦАНОВА

21.00 ч.

TАНГО БАЛ

Gran Milonga Día del Tango 2021

  • 21:00 – 01:00
  • DJ: Vanya Malixi
  • Vivacom Art Hall, ул. “Оборище” 5
  • ВХОД: 15 лв. – заплаща се при влизане в залата

info_icon30x30 След концерта – дегустация празнуването на Деня на тангото ще продължи с ежегодния Танго бал (Гран милонга, на езика на тангото), на който общността на танцуващите танго в София традиционно се събира за да отбележи празника и да се потопи в магията на танца в обстановка на някоя от емблематичните Софийски зали за събития. Тази година наш домакин ще бъде елегантния и достолепен Виваком Арт Хол на ул. “Оборище” 5. Специалното естество на събитието и мястото изискват елегантно облекло и обувки за танци.

Гостуващи артисти

Дуо Пенчев – Цанова

На концерта “Шампанско с Пиацола” на 11 декември публиката ще чуе на живо цигуларя Иван Пенчев и пианистката Надежда Цанова, всеки от тях с успешна самостоятелна концертна кариера, които специално за случая ще свирят като дуо, представяйки програма от известни произведения на Астор Пиацола в чест на юбилея на аржентиснкия композитор.

Иван Пенчев е сред най-ярките български цигулари със стотици концерти годишно на най-големите български и европейски сцени – един от забележителните ученици на проф. Йосиф Радионов, лауреат на десетки международни конкурси, неколкократен носител на наградите „Кристална лира“, „Златно перо“, „Музикант на годината“ и много други. Член е на Софийската филхармония и е основател и ръководител на Quarto Quartet – един от най-известните български камерни състави, носител на редица престижни награди, сред които Кристална лира 2014, Златната игла на радио ФМ Класик 2015 и Златен квартет – Марин Големинов 2016. В богатия и разнообразен репертоар на Quarto трайно присъстват произведенията на Астор Пиацола, които квартетът често изпълнява с именити гости от чужбина, като бандонеонистите Матиас Гонсалес, Виле Хилтула и др. Десетки са и записите на Иван Пенчев в „Златния фонд“ на БНР като солист, камерен изпълнител с Quarto Quartet и с камерния ансамбъл „Камерата Концертгебау“ – Амстердам, в дуо с пианиста проф. Димо Димов и с арфистката Деница Димитрова. Свири на уникален италиански инструмент от 1681 година, предоставен му доживотно от фондация „Сердика“.

Надежда Цанова се радва на успешна международна кариера като солист и камерен музикант. Започва да свири от 5 годишна възраст, а формирането й като концертен пианист преминава през следване в Националната Музикална Академия, специализации в Брюксел и Париж и участия в майсторски класове на редица именити преподаватели в България и чужбина. През 2013г. печели първа награда от международния конкурс за пианисти в Париж “Flame”, която слага началото на международната й концертна кариера. Следват международни награди от конкурсите Mayenne (Франция), Treviso (Италия) и Debut Berlin (Германия). Изнася солови рецитали в Италия, Белгия, Германия, Франция, Испания, Португалия, Австрия, Русия, Украйна, Турция, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Япония, Китай, САЩ и др. Изявява се като солист на редица известни оркестри сред които Симфониета София, Софийската Филхармония, Оркестъра на БНР, Филхармоничния оркестър на гр. Харков (Украйна) и др. Участва и в редица камерни проекти, сътрудничейки си с музиканти като кларинетиста Росен Идеалов, тромпетиста Петър Македонски, Quarto Quartet и др. Редовен участник е в оперни рецитали, телевизионни предавания и записи на Българското Национално Радио.

Дуо Пенчев – Цанова

DÍA DEL TANGO SOFIA 2021 Е ВЕЧЕ В ИСТОРИЯТА

>> Снимки от вечерта <<

Видео репортаж от събитието заснет от Свилен Георгиев

Copyright Dia Del Tango Events Sofia | 2015 – 2021

За нас | Контакт | Политика на личните данни