DÍA DEL TANGO София 2019

Германското издание | Die deutsche Ausgabe

След успеха на френското издание миналата година, продължваме с инициативата да посвещаваме отбелязването на Дена на тангото на влиянието и приноса, които отделни европейски страни и култури имат за развитието и популяризирането на тангото на Рио де ла Плата. Тази година насочваме прожекторите към Германия, която е дала на тангото неговия най-важен инструмент, музикалната му душа, бандонеона. Може би не всички любители на тангото знаят, че най-емблематичният инструмент за жанра е изобретен през XIX в. в Германия от Хайнрих Банд за изпълнението на църковна и популярна музика. В края на XIX век, донесен от германски емигранти, бандонеонът достига до Буенос Айрес, където намира настоящото си призвание като основния инструмент на аржентинското танго.

Германия заема важно място и в по-скорошната история на тангото. Когато в края на 20-и век, след години на забвение, интересът към аржентинското танго по света се възражда, Берлинската стена току-що е паднала и Берлин е новия бохемски център на Европа. Там си дават среща изтокът и западът, новото и старото, традиционното и модерното в един безпрецедентен изблик на кретивност и свобода на изразяването. Съвсем естествено е, в тази пъстра смес от култури и идеологии, тангото да намери своя нов европейски дом, и Берлин да се превърне за музикантите и танцьорите в това, което е бил Париж за тях в началото на 20-и век. Така обединена Германия става един от основните двигатели на ренесанса на аржентинското танго в Европа в края на 20-и век. Днес в Берлин се случват едни от най-големите фестивали и събития, посветени на тангото извън Аржентина. Съвременната берлинска танго сцена е най-многобройната и разнообразна в цяла Европа и много музиканти и танцьори на танго от цял свят, избират Германия като своя база и място за вдъхновение и изява. А бандонеонът триумфално се завръща в родината си като неразделна част от тангото!

ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА

График на събитията

Всички събития ще се случат на 11 декември в залата на Гьоте институт на ул. “Будапеща” 1, София

_______

18:30 ч.

КОНЦЕРТ

“El Bandoneon/Пътят на бандонеона”

Митичният бандонеон разкрива своята история!

  • 18:30 – 19:30
  • Концерт-лекция на Михаел Долак (Германия) и неговия бандонеон

  • Обясненията по време на концерта ще бъдат на английски език!
  • ВХОД: 15.00 лв. заплаща се при влизане в залата
  • Залата е с ограничен капацитет, организаторите си запазват правото да преустановят допуска при запълване на местата, както и след началото на концерта.

info_icon30x30  Без бандонеона, изобретен в Германия и намерил своя втори дом в Аржентина, тангото нямаше да бъде такова, каквото го знаем днес като част от световното нематериално културно наследство. Бандонеонът и тангото са неразривно свързани и трудно можем да си представим едното без другото. И както има безброй легенди за произхода на тангото, така има и много, може би не толкова известни, истории за бандонеона.

В своя солов концерт “El Bandoneon”, германският бандонеонист Михаел Долак ще сподели с публиката своята любов към този инструмент и ще разкаже историята на бандонеона чрез едно увлекателно музикално пътешествие от Рудните планини в Германия до бреговете на Рио де ла Плата в Латинска Америка. Ще звучи класическа музика, традиционни германски мелодии и, разбира се, много танго в това число и композиции на Карлос Гардел и Астор Пиацола.

Тангото е дало възможност на бандонеона да оцелее, но разстоянието от Рудните планини до Буенос Айрес е голямо. Как се е оказал бандонеонът там? От къде точно е тръгнал пътят му? И каква е връзката му с футбола и просторите за дрехи? Очаквайте едно пътешествие пълно с изненади…

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МИХАЕЛ ДОЛАК

20:00 ч.

GRAN MILONGA

TАНГО БАЛ

El Día del Tango: Buenos Airles – Berlin – Sofia

  • 20:00 – 00:00
  • ШОУ: Мими Хирш (Германия) и Андрей Ненчев (България)
  • DJ: Вера Тинкова (България)
  • ВХОД: 15 лв. заплаща се при влизане в залата

info_icon30x30  Тази година с традиционната милонга за Деня на тангото ще отдадем почит на берлинската танго общност, която несъмнено е най-многобройната и разнообразната в Европа. Трудно може да бъде пресъздадената динамичната и наситена атмосфера на тангото в Берлин с множеството клубове, школи, милонги, фестивали, маратони, спектакли, концерти, флашмобове и други оригинални танго събития които се случват ежеседмично там. За да представи поне мъничка част от берлинската танго сцена, наш специален гост ще бъде една от нейните най-активни млади участнички, танцьорката и преподавателката Мими Хирш. Тя ще направи шоу демонстрация с талантливия софийски тангеро, Андрей Ненчев, а за музиката на Гран милонгата ще се погрижи Вера Тинкова – една от най-обичаните и стилни диджейки в историята на тангото в България, която не веднъж е била канена да пуска музика на танго събития в Германия.

В допълнениe към участието си в Деня на тангото, Мими Хирш и Андрей Ненчев ще изнесат серия от уроци за танцуващи танго през уикенда 13-15 декември. Подробна информация за тези уроци може да намерите на следния линк:

TANGO WEEKEND in SOFIA with MIMI Hirsch & ANDREY Nenchev

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МИМИ ХИРШ

Гостуващи артисти

Михаел Долак

Михаел Долак, който ще изнесе солов концерт по случай Деня на тангото, е един от най-успешните и талантливи бандонеонисти в Германия днес. Той започва музикалното си развитие на 6 годишна възраст, като първоначално свири на акордеон, а впоследствие учи бандонеон в Музикалната академия в Ротердам, където негови преподаватели са Виктор Вийена, Лео Вервелде, Густаво Бейтелман, Коко Нелегати.

През 2004 г. съосновава една от най-известните европейски танго формации, “Cuarteto Rotterdam”, с която до днес регулярно обикаля Европа, свирейки на концерти, милонги и танго фестивали. От 2007 г. се установява в Берлин като музикант и преподавател на свободна практика. Освен като гост бандонеонист на почти всички известни танго оркестри в Европа, е свирил като солист с Берлинския и Бранденбургския симфонични оркестри, Националния младежки балет на Германия, Камерния оркестър на Инголщад, Филхармоничния оркестър на Централна Саксония, Нов хамбургски филхармоничен оркестър, филхармоничните оркестри на Дрезден и Триер и др. Печелил е множество награди от престижни международни конкурси, като тези в Клингентал (Германия) и Стоу (САЩ), а сътрудничеството му с такива известни артисти като Gotan Project, Уте Лемпер и Луис Борда, му е донесло множество допълнителни записи, турнета и концерти в най-големите зали на над 20 страни по света. 

Допълнителна информация за Михаел, дискография и подробен списък на музикалните и танго проекти, в които е участвал има на официалния му сайт www.dolak.de

Мими Хирш

Мириям (Мими) Хирш, която ще направи специална демонстрация на Гран милонгата за Деня на тангото, е основател на Academia de Tango Berlin и съорганизатор на Berlin Open Tango Contest, a в биографията си има множество изяви на международни танго фестивали и сцени, както и първи места от два шампионата по танго.

Известна е с дълбокия и трансформиращ начин, по който изследва и интерпретира тангото. Разработила е уникален стил на преподаване винаги с акцент върху това, от което хората се нуждаят най-много, като обвързва техниката и музикалността с личната изява и връзка. Уроците с Мими са забавни и интересни, отварят нови перспективи и дават на танцуващите инструменти за изследване на дълбоките нива на собствения им личен растеж. Освен че е отличен учител, тя е посветена на дълбочината на връзката в танца и играта с музиката. За нас е чест и удоволствие, че именно Мими Хирш ще бъде наш специален гост за германското издание на Деня на тангото в София.

Copyright Dia Del Tango Events Sofia | 2015 – 2020

За нас | Контакт | Политика на личните данни