ДЕН НА ТАНГОТО София 2023

Милонгерското издание

Световният ден на тангото (или el Día del Tango, както е известен в родината на тангото, Аржентина) се отбелязва официално в София от 2004 г. Този празник е създаден от аржентинците в чест на рождения ден на две от най-известните личности в историята на танго музиката – певеца Карлос Гардел и цигуларя и композитора Хулио де Каро. Но музиката на тангото върви ръка за ръка (или по-скоро в прегръдка) с танца – зараждат се почти едновременно в края на 19-и век в работническите пристанищни квартали на Буенос Айрес и Монтевидео от двете страни на Рио де ла Плата и достигат своя апогей през 40-те години на миналия век, период известен като “златната ера на тангото”. Именно на това славно време от историята на тангото и на носителите на неговия дух искаме да посветим тазгодишното честване на Деня на тангото в София.

Хората, които в най-голяма степен въплъщават традициите, начина на танцуване и отношението към музиката характерни за златните години на аржентинското танго са известни като “възрастните милонгерос” на Буенос Айрес. Казват им “милонгерос”, защото те са прекарали целия си живот танцувайки всяка вечер на някоя от многобройните квартални милонги в града. За съжаление, голяма част от старите танцьори, които са започнали да танцуват през легендарните времена на 40-те и 50-те години на миналия век вече не са вече между живите. Повечето, които са все още сред нас са се научили да танцуват от своите родители, посещавали известните танцови салони с музика на живо от златната ера или от големите танцьори на онези времена. До ден днешен буеносайреските милонгерос продължават да са местната културна забележителност на милонгите в аржентинската столица, а начина им на танцуване с всичките индивидуални особености и съвкупността от стъпки и фигури, е в основата на стила, наричан от аржентинците “милонгеро”.

Специални гости:

Magdalena Myszka & Rava Azeredo da Silveira

Тази година, благодарение на неуморните ни партньори Tango & Pepper Studio, към нас за празника ще се присъедини една много интересна двойка танцьори на аржентинско танго, които ще се представят с шоу на традиционния Танго бал (Gran Milonga) за Деня на тангото и ще изнесат два специални семинара през уикенда преди това.

Магдалена Мизка (Полша) и Рава Азередо (Бразилия/Швейцария/Франция) са млади и вече добре познати танцьори и учители, канени за танго демонстрации и уроци на различни събития в Европа и не само. И двамата са имали шанса да учат при някои от най-знаменитите танго маестроси като: Хулио Балмаседа и Вирджиния Васкони, Мигел Анхел Зото и Даяна Гусперо, Джералдин Рохас, Грасиела Гонзалес, Хавиер Родригес, Вирджиния Пандолфи, Роксана Суарес и Себастиан Ачавал, Рубен Карлос Тербалка, Силвио ла Виа, Стефания Колина и Хуан Мартин Карара, Мойра Кастежаано, Алехандра Мартинян, Лорена Ермосида, Фабиан Пералта и Хосефина Бермудес, Диего Ортега и Алдана Силвейра, Педро “Тото” Фаралдо и много други.

Като учители Магдалена и Рава представят на учениците собствената си детайлна работа и техника на тялото, разработени и отразяващи централната концепция за тялото като структура, през която се разпространяват сигналите за движение. В часовете си те насочват отделните ученици да изследват и използват връзките между различните части на тялото, като средство за генериране на движение с плътност и текстура и като инструмент за изразителност. В работата по двойки те наблягат на използването на времето и степените на интензивност в процеса на водене и следване. Този подход се основава стабилно на набор от упражнения за тяло и технически материали, които те са разработвали през годините. Техните класове са организирани по прогресивен начин, следвайки пътя от прости упражнения до сложна работа върху структури и динамика. Това, което отличава техните класове е способността им да обвържат в своето преподаване изключително детайлната работа на тялото с по-неуловимите експресивни и емоционални аспекти на танца.

График на събитията

9 декември, събота

Място: Tango & Pepper Studio, ул. “Граф Ингнатиев” 3

ВАЖНО! Всички събития на този ден изискват предварителна резервация и регистрация на info@tangoandpepper.com или 0888 188833. Местата са ограничени!


info_icon30x30 За повече информация кликни на съответното събитие от графика.

На този семинар Магдалена ще сподели своите съвети за това, как дамите да участват активно в танца, а не просто да следват. Фокусът ще бъде върху фундаментални елементи на тангото, като стойка и генериране на енергия от пода. Най-важният акцент, обаче, ще бъде върху развиването на дълбока връзка със собственото тяло, създавайки едновременно усещане за релаксираност и динамизъм. Целта е всяка участничка да открие своята вътрешна танцьорка, чрез която да комуникира и изрази движението така, както желае. За този тип работа, плоските обувки може да са по-подходящи от обувките на токчета.
– Език: английски
– Всички нива
– ЦЕНА 35 лв.

Документален филм разказващ за традиционните милонги на Буенос Айрес и за техните най-известни посетители, т.нар. “милонгерос” – опитните възрастни танцьори от кварталите на Буенос Айрес, носителите и пазителите на традициите на автентичната аржентинска милонга. Буеносайреските милонгерос са истински културен феномен, те са израснали с музиката и танца на тангото и благодарение на тях танцуващите днес познават както обичаите и правилата на поведение на една милонга, така и екзотичното разнообразие от “квартални” и исторически стилове на танцуване. С помощта на експерта и учителя Хорхе Хуанатей, филмът показва скритата страна аржентинското танго, проследявайки ежедневието на някои най-именитите милонгерос (все още живи когато се е снимал филма), сред които са Flaco Danny, Alberto Dassieu, El Nene Masci, Hector Pellozo ‘Cachirulo’, Julio Duplaa, Ricardo Suarez, Tito Roca, Tito Franquelo. Снимачният екип успява да проникне в най-прочутите исторически милонги на аржентинската столица – Cachirulo, Niño Bien, Porteño y Bailarin, El Beso, Sin Rumbo, за да покаже тази част от нощния живот на Буенос Айрес, която само посветените познават. Неизменна част от този нощен живот са легендарните милонгерос, които разказват как тангото освен един прекрасен и чувствен танц, може да бъде и начин на живот.
– На испански език с български субтитри
– Вход свободен

Един нов тип събитие, който ще ти даде възможност да разпуснеш с чаша френско шампанско, създадено специално да се пие под звуците на танго! Може да обсъдиш с другите наученото от семинара или видяното във филма, да поговориш с Рава и Магдалена или просто да социализираш и потанцуваш танго загрявайки за регулярната милонга, на която ще отидеш след това. Един идеален прелюд към предстоящата танго вечер.
– Вход 10 лв. с включена чаша шампанско и пикадас

10 декември, неделя

Място: Tango & Pepper Studio, ул. “Граф Ингнатиев” 3

ВАЖНО! Всички събития на този ден изискват предварителна резервация и регистрация на info@tangoandpepper.com или 0888 188833. Местата са ограничени!


info_icon30x30 За повече информация кликни на съответното събитие от графика.

С този семинар Магдалена и Рава канят танцуващите танго в България на тричасова среща, на която ще покажат някои от стъпките и фигурите създадени от легандарните милонгерос на Буенос Айрес – възрастните танцьори на танго, прекарали живота си танцувайки всяка вечер на милонгите в столицата на тангото. Магдалена и Рава са имали късмет да научат тези тайни директно от самите възрастни маестрос или от техни ученици и партньори и ще покажат не само как се водят и следват въпросните фигури, но ще разкрият и нюансите, които ги правят толкова специални. Очаквайте, например, някои от страхотните сакади на Пупи Кастело – вие може би вече знаете модерните варианти на тези движения, но се надяваме да се влюбите в не толкова очевидните им версии от миналото, така като са се влюбили в тях Магдалена и Рава. Друга фигура, която ще бъде изследвана е патадата на Тото Фаралдо, един отличен елемент за интерпретация на ритмичните и по-динамични части от музиката.
– Език: английски
– Ниво: средно напреднали
– ЦЕНА 50 лв.

Още един документален филм за буеносайреските милонгерос, който ще ни отведе на едно пътуванe из златната ера на аржентинското танго през 40-те и 50-те години на миналия век. Наши гидове ще бъдат възрастните милонгерос, които са прекарали целия си живот слушайки и танцувайки танго. Те са се научили да танцуват от своите приятели и семейства за да могат да покажат своите стъпки и фигури на кварталните милонги и понякога дори да намерят своят партньор в живота. Чрез историите разказани от първо лице и кадрите от различните милонги ще научим за техния произход, стил на танцуване, ритуали и кодове, както и за развитието на тангото през годините.
– На испански език с английски субтитри.
– Вход свободен

Един нов тип събитие, който ще ти даде възможност да разпуснеш с чаша аржентинско вино, такова каквото се пие на милонгите в Буенос Айрес! Може да обсъдиш с другите наученото от семинара или видяното във филма, да поговориш с Рава и Магдалена или просто да социализираш и потанцуваш танго загрявайки за регулярната милонга, на която ще отидеш след това. Един идеален прелюд към предстоящата танго вечер.
– Вход 10 лв. с включена чаша вино и пикадас

11 декември, понеделник

Място: Vivacom Art Hall, ул. “Оборище” 5

GRAN RETROLONGA

“MILONGUEANDO EN EL 40”

с шоу на Магдалена и Рава

DJ Gergana MamaLoca Boeva

20:00 – 01:00

Dress code: Buenos Aires 1940

Вход: 30 лв. с включена чаша шампанско или вино

Тази година ще отбележим Деня на тангото със специален ретро танго бал посветен на апогея на златната ера на тангото – 40-те години на миналия век! За да пресъздадем обстановката от милонгите през този период ще имаме нужда от съдействието на всички гости, които очакваме да се облекат в стила на епохата! Потърси в Гугъл снимки от милонги, балове или други събития в Буенос Айрес през 40-те години, намери информация за модата по това време, спомни си какво си гледал(а) във филмите за този период или използвай въображението си за да допринесеш за колорита, настроението и духа на вечерта. Естествено, ще има награда за най-оригинална визия! Музиката на великите танго оркестри от златната ера ще присъства благодарение на неповторимата DJane Gergana MamaLoca Boeva, а специалните гости Магдалена Мизка и Рава Азередо да Силвейра ще се представят с подобаващо шоу. И за да пламне по-бързо искрата на купона, всеки гост ще получи доза безплатно вдъхновение под формата на чаша вино или шампанско!

Събитието на 11 декември е без предварителна резервация.

DÍA DEL TANGO SOFIA 2023 вече е в историята

>>Снимки и видео от събитията<<

Copyright Dia Del Tango Events Sofia | 2015 – 2023

За нас | Контакт | Политика на личните данни