DÍA DEL TANGO София 2022

Българското издание

Световният ден на тангото (или el Día del Tango, както е известен в родината на тангото, Аржентина) се отбелязва официално в София от 2004 г. Този празник е създаден от аржентинците в чест на рождения ден на най-обичаната от тях личност в историята на танго музиката – Карлос Гардел. Затова когато го отбелязваме ние почитаме преди всичко арженитнската музикална култура, родила този уникален жанр. Но тангото в своята същност е музика на емигранти и в него се преплитат влияния от много други култури и музикални стилове. За да отдадем заслужена почит и на тези влияния, преди няколко години започвахме да посвещаваме отделни издания на честването на Деня на тангото в София на страни, които по някакъв начин са допринесли за създаването и развитието на танго музиката. Дотук сме организирали френско и германско издание, като готвим и други подобни издания в бъдеще. Тази година, обаче, решихме, че имаме повод да направим и “българско” издание. Поводът е че най-накрая в България се създаде истински танго оркестър, който се е посветил изключително на изследването и интерпретирането на автентичната танго музика, използвайки оригиналните аранжименти на най-великите оркестри и изпълнители от историята на жанра. И какъв по-подходящ ден за световна премиера на подобен проект от Световния ден на тангото! Така че, заповядайте на 11 декември да отбележим заедно празника в най-емблематичната концертна зала в София – зала “България” с един, надяваме се, “исторически” концерт – премиерата на първия български танго оркестър ORQUESTA TÍPICA LIBERTANGO!

График на събитията

Всички събития ще се случат на 11 декември в залите на концертен комплекс “България” на ул. “Аксаков” 1, София

18.00 ч.

 ПРЕМИЕРЕН КОНЦЕРТ

на първия български танго оркестър!

  • 18:00 – 19:30
  • Стоян Караиванов и ORQUESTA TÍPICA LIBERTANGO

  • Танц: Max van de Voorde & Raluca Aldea
  • Зала “България”, ул. “Аксаков” 1

  • БИЛЕТИ: от 20 до 40 лв. в системата на EVENTIM и на касата на зала “България” на ул “Аксаков” 1

info_icon30x30 Премиерният концерт на Orquesta Tipica Libertango е посветен на стила на оркестъра на Освалдо Пулиезе – един от най-обичаните оркестри в света на аржентинското танго. Характерният ритъм, динамиката, виртуозността, драматизма – всичко това прави аранжиментите на Освалдо Пулиезе изключително популярни както в танцовите салони, така и в концертните зали по света. Стилът на оркестъра на Пулиезе е префектният мост между традиционната и съвременната танго музика и не случайно е залегнал в основата на сценичното танго, такова каквото го знаем от големите танго шоу-спектакли. Софийската публика ще може да се убеди в това гледайки на живо танцовите изпълненията на световния шампион по сценично танго Макс ван де Воорде от Аржентина, който пристига в София специално за да вземе участие в концерта със своята партньорка Ралука Алдеа. Един наистина подобаващ старт за първия български танго оркестър!

По време на концерта ще звучат 12 от най-известните композиции от репертоара на оркестъра на Освалдо Пулиезе. Сред тях са любимите на привържениците на тангото по цял свят La Yumba, Gallo Ciego, A Evaristo Carriego, Pata Ancha, Nochero Soy, Arrabal, La Mariposa, както и омайният танго-валс Desde el Alma

20.00 ч.

TАНГО БАЛ

Gran Milonga Día del Tango 2022

  • 20:00 – 23:00
  • DJ: Boyko Amarov
  • Champagne Sanger Tango Paradoxe Brut Rosé
  • Вход с покани

info_icon30x30 След концерта в голямата зала “България” Стоян Караиванов и Orquesta Típica Libertango ще се преместят в камерната зала, където ще свирят специално за танцуващите танго на ежегодния Танго бал (Гран милонга, на езика на тангото), посветен на Деня на тангото. На този бал традиционно се събира софийската танго общност за да отбележи празника и да се потопи в магията на танца в обстановката на някоя от емблематичните столични зали за събития. Тази година за първи път  домакин на бала ще бъде историческата камерна зала на концертен комплекс “България”, знаков пример за модернизма в българската архитектура от междувоенния период. За изискания стил на вечерта ще допринесе и специалният Champagne Bar на който гостите ще могат да опитат шампанското Sanger Tango Paradoxe Rose, създадено за да се пие под звуците на танго. Едва ли има нужда да уточняваме, че естеството на събитието и мястото изискват елегантно облекло и обувки за танци.

В това шампанско, финото и неспокойно Шардоне противостои на смелото и плътно Пино Ноар – един контраст, който води до пълна хармония. Срещата на тези два свята е като Танго, чийто парадокс се крие в уникалната комбинация от динамика и елегантност. От вихърния танц на сортовете се ражда дръзко розе. Това са идеите, от които технолозите на Champagne Sanger са черпили вдъхновение за да създадат кювето Tango Paradoxe Brut Rosé – едно шампанско направено с много страст и любов! Идеалният подарък, който да споделиш с приятели или с любим човек. Повече информация и дегустационни бележки има тук: www.tangoparadoxe.com

Участващи артисти

Стоян Караиванов и ORQUESTA TÍPICA LIBERTANGO

Orquesta Tipica Libertango е първият български танго оркестър, посветен изключително на класическото аржентинско танго, който ще изнесе своя премиерен концерт на 11 декември. Инициатор, основател и ръководител на оркестъра е Стоян Караиванов, най-известният изпълнител на бандонеон в България и единственият бандонеонист в страната, който изпозлва класическа Аржентинска система. Стоян започва музикалната си кариера като изпълнител на баян и акордеон, печелейки редица награди и изнасяйки концерти в България и много други държави, сред които Австрия, Германия, Италия, Словакия и др. Отличен е и с почетна грамота за високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата. Постепенно любовта му към аржентинското танго го насочва към най-типичния за този жанр инструмент – бандонеона. Формирането му като бандонеонист започва с обучение при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията “Джовани Пиерлуиджи да Палестрина“ в Каляри, Италия и преминава през уроци и майсторски класове при такива имените изпълнители на бандонеон, като Хуан Хосе Мосалини и Даниел Бинели. Талантът и уменията на Стоян бързо го превръщат в най-търсения бандонеонист в България, канен като солист от водещите филхармонични оркестри и камерни ансамбли в страната. През 2021 г. става част от квинтет с участието на прочутия български пианист Людмил Ангелов,  който в серия концерти пресъздава репертоара на легендарния квинтет на Астор Пиацола. Стоян притежава и свири на оригинален бандонеон Алфред Арнолд (най-прочутата историческа фабрика за бандонеони) от 1935 г., който е един от малкото екземпляри запазени в перфектно състояние и абсолютно оригинален вид.

Най-новият проект на Стоян е създаването на първия български типичен танго оркестър (orquesta típica), изключително амбициозна задача имайки предвид, че в нито едно българско музикално учебно заведение не се преподава аржентинско танго. За целта музикантите на оркестъра, подбрани чрез взискателен кастинг, преминават през специално обучение включващо майсторски класове за танго оркестър водени от Даниел Бинели – един от най-известните бандонеонисти, педагози, изследователи и аранжори в областта на аржентинското танго, ръководил и участвал в множество знакови оркестри за жанра.

Гост в състава на Orquesta Típica Libertango ще бъде младият италиански бандонеонист Samuele Mazza, който освен че развива активна концертна дейност в цяла Италия има в биографията си изяви в Буенос Айрес и Мар дел Плата, родния град на Астор Пиацола. 

Стоян Караиванов

 

Orquesta Típica Libertango

Max van de Voorde & Raluca Aldea

Специални гости на концерта на Orquesta Típica Libertango ще бъдат танцьорите Макс ван де Воорде и Ралука Алдеа. Макс е един от най-уважаваните и харесвани танцьори на аржентинско танго по света. Още съвсем млад той започва своята кариера като професионален танцьор в някои от най-известните танго шоута в Буенос Айрес като Tango Porteño, Gala Tango, Tango After Dark, а впоследствие става част от трупите Tempo Tango, Pasión de Tango и Tango Fire. През 2011, заедно с тогавашната си партньорка Соланж Акоста, печели световния шампоинат по танго в Буенос Айрес в категорията сценично танго. Освен хореограф и танцьор Макс е и много популярен учител, обикаляйки целия свят да преподава и да участва в големи международни танго фестивали. По време на концерта в зала България на 11 декември той ще танцува заедно с изтъкнатата румънска танцьорка, хореографка и преподавателка на аржентинско танго Ралука Алдеа.

DÍA DEL TANGO SOFIA 2022 ВЕЧЕ Е В ИСТОРИЯТА!

 >> Снимки от вечерта <<

Кратък видео репортаж от събитието заснет от Свилен Георгиев:

Copyright Dia Del Tango Events Sofia | 2015 – 2021

За нас | Контакт | Политика на личните данни