DÍA DEL TANGO София 2019

Германското издание | Die deutsche Ausgabe

След успеха на френското издание миналата година, продължваме с инициативата да посвещаваме отбелязването на Дена на тангото на влиянието и приноса, които отделни европейски страни и култури имат за развитието и популяризирането на тангото на Рио де ла Плата. Тази година насочваме прожекторите към Германия, която е дала на тангото неговия най-важен инструмент, музикалната му душа, бандонеона. Може би не всички любители на тангото знаят, че най-емблематичният инструмент за жанра е изобретен през XIX в. в Германия от Хайнрих Банд за изпълнението на църковна и популярна музика. В края на XIX век, донесен от германски емигранти, бандонеонът достига до Буенос Айрес, където намира настоящото си призвание като основния инструмент на аржентинското танго.

Германия заема важно място и в по-скорошната история на тангото. Когато в края на 20-и век, след години на забвение, интересът към аржентинското танго по света се възражда, Берлинската стена току-що е паднала и Берлин е новия бохемски център на Европа. Там си дават среща изтокът и западът, новото и старото, традиционното и модерното в един безпрецедентен изблик на кретивност и свобода на изразяването. Съвсем естествено е, в тази пъстра смес от култури и идеологии, тангото да намери своя нов европейски дом, и Берлин да се превърне за музикантите и танцьорите в това, което е бил Париж за тях в началото на 20-и век. Така обединена Германия става един от основните двигатели на ренесанса на аржентинското танго в Европа в края на 20-и век. Днес в Берлин се случват едни от най-големите фестивали и събития, посветени на тангото извън Аржентина. Съвременната берлинска танго сцена е най-многобройната и разнообразна в цяла Европа и много музиканти и танцьори на танго от цял свят, избират Германия като своя база и място за вдъхновение и изява. А бандонеонът триумфално се завръща в родината си като неразделна част от тангото!

ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА

График на събитията

Всички събития ще се случат на 11 декември в залата на Гьоте институт на ул. “Будапеща” 1, София

_______

18:30 ч.

КОНЦЕРТ

“El Bandoneon/Пътят на бандонеона”

Митичният бандонеон разкрива своята история!

  • 18:30 – 19:30
  • Концерт-лекция на Михаел Долак (Германия) и неговия бандонеон

  • Обясненията по време на концерта ще бъдат на английски език!
  • ВХОД: 15.00 лв. заплаща се при влизане в залата
  • Залата е с ограничен капацитет, организаторите си запазват правото да преустановят допуска при запълване на местата, както и след началото на концерта.

info_icon30x30  Без бандонеона, изобретен в Германия и намерил своя втори дом в Аржентина, тангото нямаше да бъде такова, каквото го знаем днес като част от световното нематериално културно наследство. Бандонеонът и тангото са неразривно свързани и трудно можем да си представим едното без другото. И както има безброй легенди за произхода на тангото, така има и много, може би не толкова известни, истории за бандонеона.

В своя солов концерт “El Bandoneon”, германският бандонеонист Михаел Долак ще сподели с публиката своята любов към този инструмент и ще разкаже историята на бандонеона чрез едно увлекателно музикално пътешествие от Рудните планини в Германия до бреговете на Рио де ла Плата в Латинска Америка. Ще звучи класическа музика, традиционни германски мелодии и, разбира се, много танго в това число и композиции на Карлос Гардел и Астор Пиацола.

Тангото е дало възможност на бандонеона да оцелее, но разстоянието от Рудните планини до Буенос Айрес е голямо. Как се е оказал бандонеонът там? От къде точно е тръгнал пътят му? И каква е връзката му с футбола и просторите за дрехи? Очаквайте едно пътешествие пълно с изненади…

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МИХАЕЛ ДОЛАК

20:00 ч.

GRAN MILONGA

TАНГО БАЛ

El Día del Tango: Buenos Airles – Berlin – Sofia

  • 20:00 – 00:00
  • ШОУ: Мими Хирш (Германия) и Андрей Ненчев (България)
  • DJ: Вера Тинкова (България)
  • ВХОД: 15 лв. заплаща се при влизане в залата

info_icon30x30  Тази година с традиционната милонга за Деня на тангото ще отдадем почит на берлинската танго общност, която несъмнено е най-многобройната и разнообразната в Европа. Трудно може да бъде пресъздадената динамичната и наситена атмосфера на тангото в Берлин с множеството клубове, школи, милонги, фестивали, маратони, спектакли, концерти, флашмобове и други оригинални танго събития които се случват ежеседмично там. За да представи поне мъничка част от берлинската танго сцена, наш специален гост ще бъде една от нейните най-активни млади участнички, танцьорката и преподавателката Мими Хирш. Тя ще направи шоу демонстрация с талантливия софийски тангеро, Андрей Ненчев, а за музиката на Гран милонгата ще се погрижи Вера Тинкова – една от най-обичаните и стилни диджейки в историята на тангото в България, която не веднъж е била канена да пуска музика на танго събития в Германия.

В допълнениe към участието си в Деня на тангото, Мими Хирш и Андрей Ненчев ще изнесат серия от уроци за танцуващи танго през уикенда 13-15 декември. Линк към подробната информация за тези уроци ще бъде публикуван тук съвсем скоро.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МИМИ ХИРШ

Гостуващи артисти

Михаел Долак

Михаел Долак, който ще изнесе солов концерт по случай Деня на тангото, е един от най-успешните и талантливи бандонеонисти в Германия днес. Той започва музикалното си развитие на 6 годишна възраст, като първоначално свири на акордеон, а впоследствие учи бандонеон в Музикалната академия в Ротердам, където негови преподаватели са Виктор Вийена, Лео Вервелде, Густаво Бейтелман, Коко Нелегати.

През 2004 г. съосновава една от най-известните европейски танго формации, “Cuarteto Rotterdam”, с която до днес регулярно обикаля Европа, свирейки на концерти, милонги и танго фестивали. От 2007 г. се установява в Берлин като музикант и преподавател на свободна практика. Освен като гост бандонеонист на почти всички известни танго оркестри в Европа, е свирил като солист с Берлинския и Бранденбургския симфонични оркестри, Националния младежки балет на Германия, Камерния оркестър на Инголщад, Филхармоничния оркестър на Централна Саксония, Нов хамбургски филхармоничен оркестър, филхармоничните оркестри на Дрезден и Триер и др. Печелил е множество награди от престижни международни конкурси, като тези в Клингентал (Германия) и Стоу (САЩ), а сътрудничеството му с такива известни артисти като Gotan Project, Уте Лемпер и Луис Борда, му е донесло множество допълнителни записи, турнета и концерти в най-големите зали на над 20 страни по света. 

Допълнителна информация за Михаел, дискография и подробен списък на музикалните и танго проекти, в които е участвал има на официалния му сайт www.dolak.de

Мими Хирш

Мириям (Мими) Хирш, която ще направи специална демонстрация на Гран милонгата за Деня на тангото, е основател на Academia de Tango Berlin и съорганизатор на Berlin Open Tango Contest, a в биографията си има множество изяви на международни танго фестивали и сцени, както и първи места от два шампионата по танго.

Известна е с дълбокия и трансформиращ начин, по който изследва и интерпретира тангото. Разработила е уникален стил на преподаване винаги с акцент върху това, от което хората се нуждаят най-много, като обвързва техниката и музикалността с личната изява и връзка. Уроците с Мими са забавни и интересни, отварят нови перспективи и дават на танцуващите инструменти за изследване на дълбоките нива на собствения им личен растеж. Освен че е отличен учител, тя е посветена на дълбочината на връзката в танца и играта с музиката. За нас е чест и удоволствие, че именно Мими Хирш ще бъде наш специален гост за германското издание на Деня на тангото в София.

Copyright Dia Del Tango Events Sofia | 2015 – 2020

За нас | Контакт | Политика на личните данни